WIE

Wie ben jij?

Een goede leider kent zichzelf

Een leidinggevende die zichzelf kent, heeft een goed inzicht in zijn eigen sterke en zwakke punten, waarden, overtuigingen en hoe hij in elkaar zit. Is zich bewust van zijn eigen emoties en in staat ze te managen. Er is empathie voor de emoties van anderen en ze zijn in staat te reflecteren. Tonen integriteit in hun beslissingen en handelen in overeenstemming met hun waarden. Dat maakt ze een consistente en betrouwbare leider.

Hard werken

Prachtig natuurlijk, alleen ziet de praktijk er meestal anders uit. Hard werken, aandacht gericht op de ander. Toch maar weer het werk naar je toe trekken en het zelf gaan doen. De moeite om nee te zeggen en weer jezelf voorbij te zijn gelopen. Je bent te druk, wilt het goed doen en daar is weer die onzekerheid of de angst om te falen. Het vele moeten, doorzetten en dat tandje bijzetten. Wanneer ben jij eens aan de beurt?

Leer jezelf kennen

Alleen leiderschapskwaliteiten ontwikkelen is niet voldoende. Om jezelf echt te kennen wordt gevraagd je blik naar binnen te richten. Waar komen de emoties vandaan? Wat is het dat me zo raakt? Wat triggert me zo en ben ik van slag? Mag of durf ik te voelen? Waarom raakt deze situatie mij en blijf ik maar rennen ondanks dat ik beter weet. Die bereidheid om naar binnen te kijken, te onderzoeken en leren hoe jouw patronen werken helpen je om die betere leider te worden. Van jezelf en een betere relatie met de ander.

Een goede leider staat ergens voor

Wat voor leider wil je zijn? Wie wil je zijn en wat wil je uitdragen en als waarde toevoegen? Waar sta je voor? Waarden fungeren als een kompas en bepalen wat belangrijk is in jouw leven. Wat aanwezig moet zijn voor jou om te floreren, plezier te hebben in wat je doet. Ze geven de grenzen aan waarbinnen je wilt bewegen en groeien, en jezelf wilt ontwikkelen. Groeien en ontwikkelen binnen de mogelijkheden die je hebt. Welke talenten horen daarbij en welke vaardigheden heb je meegekregen. Die je gemakkelijk afgaan en energie opleveren, niet alleen omdat je ze kunt.

Kennis

Zonder kennis van wie jij bent, je waarden en standpunt, vaar je als een blinde. Alles kan leuk lijken en je kunt overal ja tegen zeggen, maar past het echt bij jou? Doe je het omdat het voorbij komt of weet je waar je ja of nee tegen kunt zeggen?

Kennis

Jouw waarden

Jouw waarden zijn de bouwstenen voor je fundament. Ze geven je houvast, structuur en stevigheid. Het gaat erom wat ze voor jou betekenen. Voor iemand anders kan dat een andere betekenis hebben. Daarnaast breng je die waarden concreet in de praktijk van je dagelijks leven. Hoe komen ze tot uiting in je leven, je werk en de rollen die je vervult? Ze geven vervulling, zingeving en energie.

Waarden

Waar ga je voor?

Als je weet waar je voor staat en waar je echt voor gaat, is het makkelijker om je koers te bepalen, keuzes te maken en dit uit te dragen.  Het maakt het ook makkelijker voor anderen om jou te herkennen. Dit is waar je voor staat, het vormt wie je bent, wat je uitdraagt en hoe je je werk doet, leiding geeft en hoe je je leven invult. Je kunt dan makkelijker je grenzen aangeven en het voelt als een solide basis om op te bouwen. Je maakt het verschil én de impact die je wilt maken.

Doel

Een goede leider heeft een stip op de horizon

Heb je een duidelijk doel voor ogen, een stip op de horizon waar je naartoe wilt? En hoe wil je daar komen? Leef je je ambities? Of stel je je dromen uit, wachtend op allerlei voorwaarden zoals geld verdienen, promotie of opleiding voordat je kunt doen wat je echt wilt doen?

Waar wil je heen?

Stel je voor dat je op een prachtig zeilschip vaart, met de wind in de zeilen en de warme zon op je gezicht, op weg naar open water. Waar stuur je naartoe? Onder het wateroppervlak zijn er stromingen die je ergens naartoe duwen. Je zult ongetwijfeld ergens aan land komen, maar is dat ook waar jij wilt zijn? Past dat bij wie jij bent? Maakt het je gelukkig?

Heb je de juiste boot, middelen, mensen en gereedschappen aan boord om daar te komen?

Zit je wel aan het roer?

Een stip op de horizon geeft richting en betekenis aan je leven. De weg ernaartoe brengt een schat aan ervaringen en inzichten met zich mee. Als je weet hoe je die ervaringen kunt gebruiken, dan weet je waar je moet bijsturen om je doel te bereiken. Als je niet zelf aan het roer zit en niet weet waar je naartoe wilt, zullen je omstandigheden en omgeving bepalen waar je heen gaat.

Wiens leven leid je nu? Die van jou of dat van anderen?

Wil je meer weten over onze Soeverein methode?

De Soeverein methode

Ontrafel, ontkoppel, ruim op, ontdek en vind de sleutel tot blijvende onafhankelijkheid