REGIE

Regie, rust en overzicht

De valkuilen

Je wilt rechtsaf maar gaat toch links af. Je hebt je al zo vaak voorgenomen het anders te doen alleen blijf je maar in dezelfde valkuilen stappen. De onzekerheid blijft, de angst om te falen ook en je blijft je verantwoordelijk voelen voor je mensen, jouw team en naar de organisatie of je bedrijf toe. Waardoor je blijft doen wat je deed. Hard(er) werken, gaten dichtlopen je aanpassen en proberen het allemaal goed te doen. Je weet gewoon niet hoe je het anders moet aanpakken.

Patroon

Alle leiderschapsontwikkelingen en coaching heb je wel gehad en dat gaf waardevolle inzichten alleen, het lost jouw probleem niet op. Ondanks dat je weet hoe het komt, waar het vandaan komt ben je nog niet in staat om andere keuzes te maken en het lijkt wel alsof je het nooit leert. Je blijft in je valkuilen stappen die je onderhand zo goed kent.

Andere keuzes

Hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk andere keuzes gaat maken en anders gaat handelen en reageren? Dan is het belangrijk om eerst te weten waarom je doet wat je doet.

Waarom doe je wat je doet

Waarom doe je eigenlijk wat je doet? Waarom reageer je op bepaalde manieren in verschillende situaties? Waar komen jouw drijfveren eigenlijk vandaan? En is het mogelijk om als mens echt te veranderen? Welke rol spelen ons DNA en genen in ons gedrag, onze gedachten en de keuzes die we maken.

Dit alles heeft te maken met mensenkennis. Het begrijpen van onszelf als mens, met al onze drijfveren, mechanismen en informatie die ons helpen om te overleven en te ontwikkelen in deze wereld.

Jouw systeem

Jij bent meer dan alleen je gedachten, emoties, brein en opvoeding. Jouw systeem zit logisch en tegelijkertijd complex in elkaar. Wat het complex maakt, zijn de verschillende factoren die invloed hebben op ons gedrag, onze gedachten en de keuzes die we maken.

De meeste van deze factoren ken je waarschijnlijk al, zoals opvoeding, normen en waarden van je ouders, je omgeving, cultuur en de ervaringen die je hebt opgedaan. Dit vormt jouw referentiekader, zoals psychologen het noemen.

Jouw systeem

Imprint

Maar er zijn nog meer factoren die een rol spelen, namelijk de onderstromen. Dit zijn mechanismen die onze gedachten en intenties overrulen als ze niet overeenkomen met de informatie die daarop is opgeslagen. Het onderliggende mechanisme fungeert als een gekleurde bril waardoor het de wereld om je heen waarneemt. Die informatie is een overdracht op genniveau van de ouders. Deze wordt overgedragen tijdens de zwangerschap en de interactie met de moeder en de buitenwereld en noemen wij een imprint.

Naast onze erfelijke factoren zoals ziekten worden ook voeding, gedachten en emoties overgedragen volgens de nieuwste wetenschap, de Epi-genetica. Alvorens je geboren word zijn deze gegevens al als informatie meegegeven en kleurt dat direct de manier hoe je naar de wereld kijkt en hoe je deze ervaart.

Imprint

Goed genoeg?

Het gaat om de manier waarop ons systeem informatie en ervaringen verwerkt en opslaat. Dit betekent dat als je je iets hebt voorgenomen, maar dit niet overeenkomt met de informatie in je onderstroom, dit mechanisme jou overruled en je niet in staat bent om te doen wat je je had voorgenomen.

Je bent je hier vaak niet bewust van en denkt misschien dat je gewoon niet genoeg discipline hebt, of dat je zwak bent, niet goed genoeg, onzeker of niet geschikt. Het voelt alsof je vecht tegen de bierkaai.

Goed genoeg

Vicieuze cirkel

Je komt in een vicieuze cirkel terecht waar je zelf niet uitkomt, het herhaalt zich steeds opnieuw. Ondanks alle inzichten, mindsets en doelen die je jezelf hebt gesteld. Bij die imprint kom je zelf niet. Je weet niet welke informatie op de imprint staat die jouw systeem ten koste van alles wilt vermijden. Daar komt je overcompensatiegedrag vandaan zonder dat je persé begrijpt waarom je dat blijft doen.

Het verschil met reguliere coaching is dat je niet aan de slag gaat met je overcompensatie gedrag zoals het pleasen, aanpassen of iedere keer opnieuw alles probeert te fixen voor iedereen. Hier zorgen we ervoor dat de imprint zijn grip verliest waardoor je als vanzelf weer terugschuift naar je talenten. De imprint is niet wie je bent, je hebt het meegekregen en bent er wel iets op gaan doen om het te vermijden.

Als je weet welke onderliggende mechanismes ervoor zorgen dat je in vicieuze cirkels blijft ronddraaien, kun je ze blijvend doorbreken en zorgen dat ze vóór je gaan werken.

Wil je meer weten over onze Soeverein methode?

De Soeverein methode

Ontrafel, ontkoppel, ruim op, ontdek en vind de sleutel tot blijvende onafhankelijkheid